Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Życie i wydarzenia z Polski.
arkadiuszsunny
Posty: 3
Rejestracja: pn cze 19, 2017 6:31 pm

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: arkadiuszsunny » śr lip 12, 2017 7:44 am

Moze sie to wydac dziwne bo jestem facetem :D ale tez gotuje i pieke ! wiec wklejam :) cos na oslode z urodzin syna :D

SKŁADNIKI
Biszkopt
5 jajek
160 g cukru
100 g mąki tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem z białej czekolady
400 g białej czekolady
500 ml śmietany kremówki 36%
Frużelina truskawkowa
500 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny
150 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nasączenie
200 ml wody
1 łyżka cukru
3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
800 g masy cukrowej białej
500 g masy cukrowej czarnej
400 g masy cukrowej niebieskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Krem z białej czekolady
W garnku podgrzewamy śmietanę. Pamiętajmy, że nie wolno jej zagotować. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Śmietanka powinna być gładka. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
Frużelina truskawkowa
Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.
Nasączenie
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy. Wykładamy część kremu z białej czekolady, a na krem frużelinę truskawkową. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy tak z każdym kolejnym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia.

tort.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kaznodziej
Posty: 3
Rejestracja: śr cze 21, 2017 2:07 am

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: kaznodziej » pt lip 14, 2017 7:19 am

Przepis na rosół domowy (ja moge jesc codziennie :D )

Składniki na rosół domowy

pół kg wołowiny z kością: mostku, pręgi lub łaty
pół kury wiejskiej
3 średniej wielkości marchewki
2 pietruszki średniej wielkości
1 por
1 cebula
spory liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

natka pietruszki do posypania


Przygotowanie

Wołowinę i kurę myję dokładnie, zalewam w garnku 2 litrami zimnej wody, dodaję przyprawy i gotuję około 1,5 godziny ma małym ogniu - wywar powinien tylko "mrugać".

Podczas gotowanie łyżką cedzakową zbieram szumowiny.

Cebulę obieram i opalam nad gazem, tak by cała z zewnątrz się spaliła. Marchewki, pietruszki obieram, myję i kroję wzdłuż na ćwiartki, dodaję do wywaru. Pora myję i całego wrzucam do garnka.

Zupę solę i gotuję 30 minut do miękkości warzyw.

Przed podaniem usuwam z rosołu pora i cebulę. Na talerzach posypuję natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Jeśli lubisz ugotowane warzywa, podaj je w zupie, jeśli zaś nie, podaj rosół tylko z makaronem lub innymi dodatkami.

Dodatkowe informacje
Jeśli chcesz uzyskać bardzo klarowny wywar, po jego ugotowaniu wyjmij z zupy wszystkie składniki, dodaj do garnka jedno surowe białko, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty, następnie rosół przecedź przez gazę.
Jeśli natomiast uważasz, ze twój rosół wyszedł za tłusty, ostudź go, następnie wstaw do lodówki na godzinę. Na powierzchni zbierze się tłuszcz, który bez trudu usuniesz za pomocą łyżki.
Tak przygotowany rosół może być doskonałą bazą do przyrządzenia innych zup. Można go zamrozić i przechowywać kilka tygodni w zamrażarce.

oldgirl
Posty: 3
Rejestracja: pn kwie 17, 2017 7:13 pm

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: oldgirl » pn lip 17, 2017 9:38 am

To ja dodam przepis na moja ulubiona zapiekanke....na SLODKO :lol:

Zapiekanka serowo-truskawkowa

ZAPIEKANKA SEROWO-TRUSKAWKOWA - składniki:
4 kromki białego chleba
może też być tostowy
5 łyżek brązowego cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
20 dag białego sera dwukrotnie mielonego (jak na sernik)
30 dag truskawek
ZAPIEKANKA SEROWO-TRUSKAWKOWA - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200°C. Kromki chleba posyp 2-3 łyżkami cukru, lekko przyklep, żeby cukier trzymał się powierzchni pieczywa, obsmaż na suchej patelni, co chwilę przewracając kromki, aż zrobią się rumiane, a cukier lekko się skarmelizuje. Serek wymieszaj z mąką. Truskawki opłucz, usuń szypułki i osącz na sitku. W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę grzanek, na niej - warstwę truskawek. Posyp je łyżką cukru, na wierzchu rozsmaruj serek i znów posyp resztą cukru. Piecz 6-8 minut, aż serek się przyrumieni, a owoce puszczą sok. Podawaj na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu.

Suchorzewski
Posty: 2
Rejestracja: pt cze 23, 2017 5:55 pm

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: Suchorzewski » pt lip 21, 2017 9:22 pm

moj ulubiony Tort szwarcwaldzki

Składniki:
Tort szwarcwaldzki
Biszkopt
4 łyżki kakao
po szklance mąki i cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
Krem
750 ml śmietanki 30 proc.
3 łyżka cukru pudru
3 łyżki śmietanfixu
Masa wiśniowa i poncz
50 dag mrożonych wiśni bez pestek
25 dag cukru żelującego
50 ml wódki
Dekoracja
wiórki czekoladowe
wisienki koktajlowe

Sposób przygotowania:
Tort szwarcwaldzki
1. Na biszkopt mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz ok. 35 minut w 180 st. C. Wystudzone ciasto przekrój na 3 krążki.

3. Na masę wiśniową rozmrożone wiśnie odcedź do miseczki i zagotuj z cukrem żelującym. Wystudź. Z odcedzonego soku przygotuj poncz, mieszając go z alkoholem.

4. Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem.

5. Dolny krążek ciasta ułóż na paterze i zepnij obręczą tortownicy. Skrop ponczem.

6. Na ciasto połóż połowę żelowanych wiśni, a na nie 1/3 części ubitej śmietanki. Połóż drugi krążek ciasta i powtórz czynności. Przykryj ostatnim krążkiem. 7. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą śmietanką i posyp wiórkami czekolady. Całość udekoruj wisienkami koktajlowymi. Odstaw do schłodzenia.

smigaw31
Posty: 3
Rejestracja: śr cze 28, 2017 2:37 pm

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: smigaw31 » pn sie 14, 2017 5:17 pm

Pasztet wielkanocny

Sposób przygotowania:

Łopatkę i brzuch kroimy w grubszą kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Do wrzątku dodajemy mięso, obraną marchewkę i cebulę, ziele i liść angielski. Całość gotujemy 30 minut. Po wyjęciu mięso i warzywa studzimy. Za pomocą maszynki mielimy mięso, warzywa oraz wątrobę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę mięsną. Całość pieczemy około godziny, do momentu aż góra się zarumieni i brzegi pasztetu będą odchodziły od foremki.


Składniki:

łopatka 1/2 kg,
brzuch 1/2 kg,
wątroba 1/2 kg,
3 ziela angielskie,
2 liście laurowe,
2 marchewki,
1 cebula,
zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
sól,
pieprz

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość