Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Życie i wydarzenia z Polski.
Amiami
Posty: 2
Rejestracja: śr cze 14, 2017 10:24 am

Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: Amiami » wt maja 30, 2017 9:36 am

Smacznie witam wszystkich forumowiczor. Uwielbiam polska kuchnie. Wpisujmy tutaj swoje sprawdzone polskie przepisy, ja chetnie z nich skorzystam u siebie w kuchni moze inni tez :)

alflorida
Posty: 2
Rejestracja: czw cze 22, 2017 11:54 am

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: alflorida » czw cze 01, 2017 7:44 pm

Swietny temat :!: :shock:
Dodaje pierwszy przepis :D


Potrawka z kurczaka zagrodowego z kurkami w sosie śmietanowym

skladniki:
trybowany kurczak (lub 4 udka) 1 szt
kurki 600 g
posiekana cebula 1 szt
wędzony boczek 150 g
rosół z kury 500 ml
białe wino wytrawne 250 ml
gęsta śmietana do zupy 3 łyżki
Margaryna do smazenia 80 ml
skrojony szczypiorek 2 łyżki

przygotowanie:
Krok 1
W garnku z grubym dnem rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia). Dopraw porcje kurczaka solą i pieprzem i smaż z każdej strony.
Krok 2
Wyjmij kurczaka i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulkę. Dodaj boczek, ¼ porcji kurek i smaż przez 5 min.
Krok 3
Następnie ponownie wrzuć kurczaka. Podlej wszystko białym winem i bulionem, a do smaku dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu przez ok. 40 min. W międzyczasie na patelni rozgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni i smaż resztę kurek.
Krok 4
Wyjmij kurczaka z sosu na talerz i odstaw na bok. Dodaj śmietanę do sosu po kurczaku, zredukuj sos i z powrotem dodaj do niego kurczaka. Na koniec dodaj podsmażone kurki i mieszaj. Serwuj posypane szczypiorkiem z ziemniakami i sałatą.

smacznego :) :!:

strzelec
Posty: 2
Rejestracja: czw cze 15, 2017 7:25 am

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: strzelec » pn cze 12, 2017 6:52 am

Kaczka faszerowana wątróbkami drobiowymi i boczkiem

Farsz: Na patelni podgrzej 25 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż wątróbki przez 4-5 min. Następnie zdejmij je z patelni i posiekaj.
Kaczka faszerowana wątróbkami drobiowymi i boczkiem. Na tej samej patelni rozprowadź znowu 25 ml Ramy Smaż jak szef kuchni i zacznij smażyć szalotki. W jednej miseczce wymieszaj wątróbkę, pietruszkę i szalotkę. W drugiej miseczce rozbełtaj jaja, śmietanę i koniak lub brandy. Następnie dodaj pokruszoną chałkę i całą zawartość przełóż do miseczki z wątróbkami. Wtedy dodaj boczek i ponownie wymieszaj całość.
Kaczka faszerowana wątróbkami drobiowymi i boczkiem.Dopraw kaczkę wewnątrz solą i pieprzem, a następnie nadziewaj ją przygotowanym wcześniej farszem. Zamknij nafaszerowaną kaczkę od strony kuperka i zaszyj go. Kaczka faszerowana wątróbkami drobiowymi i boczkiem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, ale wcześniej na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Dopraw kaczkę z wierzchu i smaż ją z każdej strony, tak by jej skórka stała się złocista. Następnie włóż kaczkę do piekarnika na 1,5 godziny. Kaczka faszerowana wątróbkami drobiowymi i boczkiem. W rondlu podgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni i podsmaż rzodkiew. Dodaj łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj Kaczka faszerowana wątróbkami drobiowymi i boczkie. Na kolejnej patelni rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Podsmaż szalotkę i oprósz resztą cukru, wlej 3 łyżki porto. Dodaj troszkę wody, tak by szalotki były w niej zanurzone. Gotuj je, aż cała woda wyparuje, a cebulki będą skarmelizowane. Kaczkę podawaj z wyłożonymi dookoła warzywami. Udekoruj listkami natki pietruszki.

sklad:
porto 3 łyżki
kaczka cała (ok. 2,5 kg) oczyszczona z węzłów chłonnych 1 szt
szalotka, obrana i przekrojona na pół24 szt
cukier 40 g
biała rzodkiew, obrana i pokrojona w duże kawałki1 kg

farsz
Rama 180 ml
wątróbka drobiowa 4 szt
posiekana szalotka 4 szt
posiekana natka pietruszki 0.5 pęczka
jajko 1 szt
gęsta śmietana 3 łyżki
koniak lub brandy 2 łyżki
wędzony boczek, zmielony przez maszynkę do mięsa 250 g
pajda czerstwej chałki lub chleba2 szt

JustynaFaras
Posty: 3
Rejestracja: sob cze 24, 2017 2:29 am

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: JustynaFaras » sob cze 17, 2017 12:05 pm

Moje ukochane PIEROGI :!: :!: :!: :)



Składniki na ciasto na pierogi

60 dag mąki
troszkę więcej niż szklanka ciepłej wody
1 żółtko
szczypta soli
mniej niż 1/2 kostki masła

1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy żółtko i sól.
2. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę.
3. Kiedy składniki się połączą, czas na sekret mojego ciasta - dodajemy miękkie masło i podsypując mąką wyrabiamy do czasu, aż stanie się gładkie.
4. Dzielimy kulę na ćwiartki - trzy części zawijamy w folię i odkładamy na bok, a jedną wałkujemy na cienki placek. Wycinamy kwadraty, trójkąty lub koła, nakładamy farsz, zlepiamy i wrzucamy pierogi na osolony wrzątek.



Składniki na farsz do pierogów z mięsa i kapusty

na ok. 30 sporych pierogów
70 dag gotowanego mięsa wołowego (z rosołu)
50 dag kapusty kiszonej
1 duża cebula
sól, pieprz, przyprawa do mięs Knorra
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka mąki

Przygotować dowolne ciasto pierogowe; jak wyzej :)
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości; ok. 20-30 minut. Odcedzić, odcisnąć.
Wyjąć z rosołu ugotowane mięso, pokroić na kawałki.
Kapustę i mięso zmielić w maszynce do mielenia, wymieszać.
Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę.
Rozgrzać na patelni olej, wrzucić cebulę, smażyć aż będzie szklista, po czym przełożyć do zmielonej masy.
Przyprawić masę solą, pieprzem i przyprawą do mięs.
Roztopić na patelni masło, dodać mąkę, zrobić ciemną zasmażkę, dodać do masy, wymieszać.
Nakładać nadzienie do krążków ciasta pierogowego, zlepiać, wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, gotować 5 minut od wypłynięcia. Podawać gorące - polane masełkiem lub słoninką.
Można też przygotować pierogi wcześniej i podawać odgrzewane na patelni. Takie lubimy najbardziej, bo mają chrupiącą przyrumienioną skórkę. Odgrzewając pierogi dodaję często pod koniec starty żółty ser, który topiąc się tworzy dodatkowy chrupiący element na pierogach.
Uwaga! pierogi odgrzewamy pod przykryciem, bo tłuszcz bardzo pryska.

krasnoludek
Posty: 3
Rejestracja: sob cze 24, 2017 4:28 pm

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: krasnoludek » śr cze 21, 2017 9:29 pm

Brawa dla autora tematu :!: :!: :D :D

SZPAJZA - DESER ŚLĄSKI - składniki:
4 jajka
20 dag cukru
4 łyżeczki żelatyny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
20 ml czystej wódki
1 łyżka kakao

SZPAJZA - DESER ŚLĄSKI - sposób przygotowania: Ubij pianę z białek. Oddzielnie utrzyj żółtka z cukrem. Ostrożnie połącz obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Dodaj namoczoną i rozpuszczoną żelatynę (przepis na torebce). Krem podziel na 2 równe części, do jednej dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj kakao rozpuszczone w wódce, również wymieszaj. Obie masy wkładaj na przemian do pucharków koktajlowych, każdą warstwę wygładzaj łyżeczką. Możesz udekorować wisienką z konfitury albo wiśnią koktajlową. Na niedzielny deser przeważnie robi się jednolitą szpajzę cytrynową. Można ją przyrządzić łatwiej, miksując zastygającą galaretkę cytrynową (z torebki) z jajkami ubitymi z cukrem. Do szpajzy dodaje się czasami drobno startą skórkę cytrynową, w sezonie można podać ją z truskawkami albo wiśniami.

Maressa
Posty: 3
Rejestracja: śr cze 28, 2017 1:24 pm

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: Maressa » pn lip 03, 2017 4:24 pm

:) wyprobowalam przepis na pierogi JustynaFaras :!:

Zrobilam malw pierozki i podsmazylam na patelni :D

PYCHA :!: :!: :!:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

anielabiala
Posty: 3
Rejestracja: ndz cze 25, 2017 11:09 pm

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: anielabiala » pn lip 03, 2017 6:21 pm

Super temat :) bardzo chetnie skorzystam z przepisow, jesli ktos ma jakies przepisy na dania dla dzieci to prosze wklejac :D

LudwikaW
Posty: 3
Rejestracja: śr maja 31, 2017 11:16 pm

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: LudwikaW » pn lip 03, 2017 6:49 pm

anielabiala pisze:
pn lip 03, 2017 6:21 pm
Super temat :) bardzo chetnie skorzystam z przepisow, jesli ktos ma jakies przepisy na dania dla dzieci to prosze wklejac :D
Znalazlam kiedys w internecie przepis na placuszki marchwiowe, moje dzieci je uwielbiaja :)
placuszki.jpg
Składniki
ilość porcji: 4
500 g startej marchwi
1 ząbek wyciśniętego czosnku
4 jajka
30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
25 g (1/4 szklanki) bułki tartej
0,5 łyżeczki soli
1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 25min.
Do średniej miski włożyć startą marchewkę, czosnek, jajka, mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz, i dobrze wymieszać .
Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Z masy marchewkowej uformować placki i smażyć po obu stronach, aż będą złocisto-brązowe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Deneris
Posty: 3
Rejestracja: czw maja 18, 2017 8:07 pm

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: Deneris » pt lip 07, 2017 12:15 pm

to co polskie! Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym :D

Składniki
ilość porcji: 8
300 g mielonej wieprzowiny
500 g mielonej wołowiny
140 g ryżu
2 cebule
1 główka kapusty
3 łyżki oleju
sól i pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
3 marchewki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 45min. › Gotowanie: 1godz.30min. › Gotowe w: 2godz.15min.
Ugotować ryż.
Posiekać 1 cebulę i zrumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.
Dodać do mięsa razem z ryżem. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Kapustę gotować w dużym garnku przez 15-20 minut, od czasu do czasu odwracając ją. Ostrym nożem odkrawać liście od głąbu i zdejmować je delikatnie po jednym na raz.
Odkroić grube rdzenie liści kapusty (najlepiej nożyczkami) i nakładać ok. 1 łyżkę farszu u podstawy liścia. Zawinąć brzegi liścia do środka, przykrywając farsz, a następnie zwinąć w rulonik w kierunku końca liścia. Ustawić na "szwie".
Rozgrzać resztę oleju i zrumienić gołąbki na patelni ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka o grubym dnie lub do brytfanki.
Posiekać pozostałą cebulę i marchew i ułożyć na gołąbkach.
Wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, dodać 225 ml wody, doprawić solą i ulubionymi ziołami. Polać sosem gołąbki.
Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 45 minut.

Smith$$$
Posty: 2
Rejestracja: pt cze 30, 2017 2:38 am

Re: Kuchnia polska - potrawy, desery... mniam :)

Post autor: Smith$$$ » ndz lip 09, 2017 3:10 pm

No to i ja sie wypowiem:)
moja ulubiona zupa fasolowa!!

Zupa fasolowa najlepsza krok po kroku
czas: 1 godzina liczba porcji: 4
Składniki:

50 g suchej fasoli białej
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g boczku wędzonego
1 pętko kiełbasy
kawałek żeberek lub schabu opcjonalnie
3-4 ziemniaki
1 pietruszka
1 marchew
1/4 selera
1,5-2 łyżek majeranku
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżka mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka masła

Moje porady:
fasolę musisz wcześniej namoczyć przez 12 godzin, weź proszę to pod uwagę planując przepis

KROK 1:
Warzywa kroję w półplasterki.
KROK 2:
Cebulę siekam, boczek, kiełbasę kroję, schab dzielę na mniejsze fragmenty. Boczek, cebulę i kiełbasę przesmażam.
KROK 3:
Dodaję mięso, czosnek. Fasolę (namoczoną) zalewam wodą i gotuję.
KROK 4:
Zalewam ok. 1,5 litrami wody, dodaję przyprawy (poza majerankiem), gotuję na małym ogniu ok 40 minut, dodaję fasolę, warzywa i gotuję ok. 30 minut, dodaję majeranek. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję w osobnym garnku. Łączę wszystko i gotuję jeszcze 5-10 minut. Na koniec możesz dodać zasmażkę. Czyli masło rozgrzewam i przesmażam mąkę, a potem dodaję do tego łyżkę zupy, mieszam i całość wlewam do garnka i chwilę podgrzewam.

SMACZNEGO

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość